Nalen_1
Nalen_2
Nalen_4
Nalen_3
Nalen_5
Nalen_6
Nalen_7
Nalen_8

Nalen


Det klassiska nöjespalatset Nalen återuppstod 1998 efter 30 års dvala. Den arkitektoniska utmaningen låg i att återskapa husets minst sagt slumrande kvaliteter, samtidigt som den tänkta verksamheten krävde det senaste av teknik och installationer. Utöver de klassiska scenerna Stora Salen, Narva och Harlem rymmer projektet Restaurang Grand National, Bar Narva och rockklubben Alcazar.


Huset på Regeringsgatan 74 byggdes 1886-87 och kallades Nationalpalatset efter ”National Restaurang och Café” som inrymdes i bottenvåningen. Arkitekt var den blott 24-årige G.A Fristedt och huset ritades för samfundet ”Enighet och Vänskap”. 1910 bytte restaurangen namn till ”Trocadero” och konkurrerade med bl.a Berns, Sveasalen och Hasselbacken. Senare fick restaurangen heta både ”Ceders Salonger” och ”Alcazar” innan Gustav ”Topsy” Lindblom 1934 tog över och rustade upp lokalerna grundligt.


Glansperioden sträckte sig från 30-talet till slutet av 50-talet då jazzintresset ebbade ut och ungdomen började lyssna mer på popmusik.


1960 dog Topsy och Nalen drevs vidare av Topsys son fram till 1967. Därefter tog Levi Petrus-stiftelsen över huset på rivningskontrakt från staden. 1970 brann delar av husets stora stuckaturtak och ersattes med ett lågt liggande undertak av enklare slag. 1979 köpte stiftelsen huset och genomförde en större ombyggnad. 1997 köptes huset av nuvarande ägaren SAMI.


Byggherren SAMI:s (Sveriges Artisters och Musikers Intresseförening) önskemål var att huset skulle bli en naturlig mötesplats för artister och musiker – en plats där de kunde träffas, utbyta erfarenheter och samtidigt utöva sitt yrke framför en bred publik.


Redan tidigt var vi överens med byggherren om att Nalentraditionen skulle leva vidare och att Nalen ej skulle bli ett museum utan ett hus med fortsatt blandad verksamhet där Topsys motto ”festligt-folkligt-fullspikat” fortfarande skulle gälla.


Husets kulturhistoriska värden skulle återställas och ett samarbete inleddes med Stockholms Stadsmuseum. En stor del av husets utmyckning och målningar var dolda bakom väggskivor och/eller övermålade med plastfärg. Ett enormt arbete med att restaurera och återskapa de dolda eller förstörda konstverken och dekorationerna utfördes av hantverkare med stor yrkesskicklighet. Samtidigt som husets ursprungliga kvaliteter mejslades fram krävde trettio års utveckling av scen- och musikteknik nya installationer i stor omfattning. Att smyga in allt detta i den klassiska miljön blev för oss projektets verkliga utmaning. I december 1998 slog Nalen återigen upp portarna för allmänheten, med ambitionen att erbjuda musikupplevelser av alla de slag.


Projektet rymde också restaurang Grand National, Bar Narva och rockklubben Alcazar, som alla är belägna i samma fastighet som Nalen.


Projektbeskrivning: Ladda ned som PDFAdress: Regeringsgatan 74

Uppdrag: Ombyggnad och restaurering

Ursprungsarkitekt: G. A. Fristedt

Byggnadsår: 1886-87

Kulturklassning: Grönklassat enligt Stockholms Stadsmuseum

Ombyggnadsår: 1997-98

Ansvarig: Per Ahrbom

Handläggare: Staffan Bergrahm

Inredning: Christer Carpelan / Staffan Bergrahm

Beställare: SAMI

Projektledning: Christer Svensson

Foto: Åke E:son Lindman / Per B Adolphson