Ahrbom & Partner arkitekter för renoveringen av Universitetshuset i Lund

På uppdrag av Statens fastighetsverk har Ahrbom & Partner fått äran att vara ansvariga arkitekter för den kommande renoveringen av Universitetshuset i Lund.

Helgo Zettervalls pampiga universitetsbyggnad är centralt belägen vid Universitetsplatsen, omgiven av bl.a. Lundagård, Akademiska föreningen och Domkyrkan. Byggnaden har sedan invigningen 1882 varit en stark och viktig symbol för både Lunds universitetet och Lund som stad och har tagit emot besök från såväl påvar som presidenter samt utgjort fond för otaliga akademiska ceremonier. 

Med utgångspunkt i de kulturhistoriska värdena ska Universitetshuset nu genomgå en varsam renovering som utöver att lyfta den tekniska standarden också syftar till att förbättra tillgängligheten för studenter, anställda och besökare.

22 maj 2024

Rosenbad nominerat till ROT-priset 2024

Vi är stolta över att meddela att ombyggnaden och restaureringen av Rosenbad har nominerats till ROT-priset 2024!

Arbetet med kvarteret Rosenbad har varit det mest omfattande projektet i Ahrbom & Partners historia. Projektet har bland annat inneburit att det mitt i kvarteret har tillskapats en ny byggnadskropp som innehåller de fyra sammanslagna byggnadernas centrala kommunikation. Restaureringsideologiskt har vi arbetat efter en princip där vi framhäver de fyra husens individuella karaktärer.

ROT-priset instiftades av Stockholms Byggmästareförening 1990 och är ett årligt pris som delas ut för att främja ombyggnation i Stockholm. Priset ges till det projekt där beställare, arkitekt och byggentreprenör bäst tillvaratagit byggnadens särdrag och kvaliteter. Vinnaren av ROT-priset 2024 tillkännages den 17 maj.


Läs mer om projektet här.

Läs mer om ROT-priset här.

24 apr 2024

Ahrbom & Partner söker ny BIM-samordnare

Vi söker en erfaren och engagerad BIM-samordnare för att stärka vårt team inom om- och tillbyggnadsprojekt. Du kommer att spela en central roll i att säkerställa en smidig och effektiv implementering av BIM i våra projekt.

Ahrbom & Partner är specialiserade på om- och tillbyggnader i kulturhistoriskt värdefulla miljöer. Sedan starten 1999 har vi byggt upp en unik kunskap kring hur vi kan utveckla och förädla vår gemensamma, byggda miljö.
 
Arbetsuppgifter:
·        Ansvara för samordning och implementering av BIM i projekt.
·        Skapa och underhålla BIM-modeller för att stödja designprocessen.
·        Samarbeta med arkitekter, byggnadsingenjörer och övriga teammedlemmar för att säkerställa korrekt och effektiv användning av BIM.
·        Utföra kollisionskontroller och lösa konflikter inom BIM-modellerna.
·        Delta i möten med olika intressenter för att kommunicera och förklara BIM-processen.
 
Krav:
·        Minst 3 års erfarenhet som BIM-samordnare i större ombyggnadsprojekt.
·        Erfarenhet av ett större projekt från början till slut, gärna i Revit.
·        Vana att hantera punktmoln.
·        Erfarenhet av granskning och samordning av projekt med t.ex. Bluebeam eller Dalux.
·        Erfarenhet av kollisionskontoll med t.ex. Navis works eller Solibri.
·        Utbildning som arkitekt eller byggnadsingenjör.
·        God kommunikationsförmåga och förmåga att samarbeta i team.
·        Bidra till utveckling och dokumentation av kontorets digitala arbetssätt.
·        Vana att utbilda, instruera och handleda medarbetare är meriterande.
·        Erfarenhet av att arbeta med kulturhistoriskt värdefulla miljöer är meriterande.
 
Anställningsvillkor:
Anställningsform: Tillsvidareanställning
Startdatum: Omgående
Lön: Enligt överenskommelse
Plats: Ahrbom & Partner, Skeppsbron 44, Stockholm 

Ansökan:
Skicka din ansökan, CV och eventuella referenser till info@aop.se
Märk ämnesraden: BIM-samordnare
Om du har frågor kontakta Pär Ahlbom: par.ahlbom@aop.se

Ansökningar behandlas löpande.

11 mar 2024

Dramatens nya lyftplattform invigd

I mitten av februari invigdes Dramatens nya lyftplattform i stora trappan vid huvudentrén mot Nybroplan. Plattformen möjliggör att alla besökare och anställda nu kan välkomnas till samma entré. Ahrbom & Partner har varit ansvariga arkitekter för den innovativa lösningen, som fungerar så att trappstegen ”sänks ned” och bildar en plattform som lyfter besökaren. Runt plattformen finns värn som fälls upp som skydd under färd. När lyftplattformen inte används blir den en beträdbar och helt integrerad del av trappan. Projektet utgör en av ett flertal tillgänglighetsfrämjande insatser på Dramaten som Ahrbom & Partner arbetar med i såväl publika delar som backstage.

Läs mer om tillgänglighetsarbetet på Dramaten här.

28 feb 2024

Historien om Kulturhuset

I november 2023 utkom Per Ahrboms bok ”Historien om Kulturhuset” på Carlsson Bokförlag. Per Ahrbom, som bistod Peter Celsing när Kulturhuset ritades, har allt sedan färdigställandet 1974 medverkat till att både utveckla och bevara den brutalistiska pärlan. I boken berättar han om det mäktiga husets egenartade historia; från tillkomsten och inhysningen av Sveriges riksdag till den omfattande och flerfaldigt prisbelönta renoveringen som färdigställdes 2020, med Ahrbom & Partner som ansvariga arkitekter. I boken medverkar även Annica Kvint och Martin Rörby med egna texter samt vår fotograf Johan Eldrot med nytagna bilder, bland annat den stiliga omslagsbilden.

Boken finns att beställa här.

08 jan 2024

Kulturhuset vinner Helgopriset 2023!

Vi är stolta att meddela att Ahrbom & Partners arbete med renoveringen av Kulturhuset har tilldelats Helgopriset 2023! Priset, som delas ut var femte år av Statens fastighetsverk, ges för bästa restaurering eller komplettering av ett äldre byggnadsverk. Projektet färdigställdes hösten 2020 och har inneburit en omfattande renovering av hela byggnaden, som bland annat har försetts med ny fasad och nya tekniska system.

Juryns motivering:

”Vinnaren av 2023 års Helgopris visar att det är möjligt att både skydda och förstärka en värdefull arkitektonisk grundidé genom omsorgsfull och eftertänksam förvaltning av arkitekturens kvaliteter över tid. Ett unikt engagemang, som varat i mer än ett halvt sekel, med osvikligt fokus på att utveckla byggnaden utifrån föränderliga behov utan att förlora den ursprungliga visionen av en arkitektur som är öppen, demokratisk och tillgänglig för alla.”


Karin Svenonius, kulturarvsspecialist vid Statens fastighetsverk och Helgoprisjuryns ordförande beskriver projektet:

”Per Ahrboms och Pernilla Remröds arbete med att tillvarata, rensa och ibland bevara skavanker, och att försiktigt infoga tekniska installationer, vittnar om en ömsint och mogen inlevelse i byggnadens historia och dess förändringar över tid. En besökare i dag anar nog inte vilken möda som lagts ner”.

Läs mer om projektet här.
Läs mer om Helgopriset 2023 här.

22 nov 2023

Per Ahrbom tilldelas S:t Eriksmedaljen

Vår grundare och medarbetare Per Ahrbom har tilldelats S:t Eriksmedaljen! Medaljen, som sedan 1938 årligen delas ut av kommunstyrelsen, ges till förtjänta stockholmare under en ceremoni i Stockholms Stadshus. Motiveringen lyder:

Per Ahrbom, arkitekt och värnare av vårt kulturarv

Per Ahrbom är vid 84 års ålder fortfarande verksam arkitekt. Som Peter Celsings medarbetare blev Kulturhuset vid Sergels torg ett livsverk, som han än idag, 50 år senare blir anlitad för att värna och utveckla när verksamhetens behov förändras. Även Stadsteatern – som först inrymde det provisoriska riksdagshuset – bär Ahrboms hand, liksom andra märkesbyggnader i staden.”

17 maj 2023

Kasern II och Charkuteristen 5 nominerade till ROT-priset 2023

Vi har den stora glädjen att meddela att två av Ahrbom & Partners projekt, Kasern II och Charkuteristen 5, har nominerats till ROT-priset 2023!

ROT-priset instiftades 1990 av Stockholms Byggmästareförening för att främja ombyggnadsprojekt i Stockholm. Priset delas årligen ut till det projekt där juryn anser att beställare, arkitekt och byggentreprenör bäst har tillvaratagit byggnadens särdrag och kvaliteter. Vinnaren av årets pris tillkännages 12:e maj 2023.

Läs mer om ROT-priset och de nominerade projekten

Läs mer om Kasern II

Läs mer om Charkuteristen 5

05 apr 2023

Ny kreativ mötesplats för Rinkebys ungdomar

I samarbete med Familjebostäder har Ahrbom & Partner ritat Framtidens hus i Rinkeby. Projektet syftar till att skapa möjligheter till en meningsfull fritid, arbete och studier för ungdomar mellan 16 och 19 år. I de nyrenoverade lokalerna finns nu en fullt utrustad musikstudio, ateljé, studierum, ett kök för kurser i matlagning, podcaststudio och en större sal som kan användas för dans, yoga, föreläsningar och filmvisning.

Ahrbom & Partner har tagit fram koncept för- och projekterat ombyggnaden av lokalen, som med sina innerväggar av betsad plywood, en livfull fönstersättning och kulörer relaterar till systerverksamheten i Husby.

29 mar 2023

Ninna Pihl ny husarkitekt för Tovetorp

Statens fastighetsverk har utsett Ahrbom & Partners Ninna Pihl till ny husarkitekt för Tovetorps Zoologiska Forskningsstation. Vid anläggningen, som är belägen sydväst om Vagnhärad i Sörmland, bedriver Zoologiska institutionen vid Stockholms universitet undervisning och forskning inom ekologi och etologi. På området finns en rad byggnader från olika tider med olika funktioner, däribland Gammelgården – en parstuga från 1700-talet. Anläggningens senaste tillskott är en aula med plats för 90 personer som stod färdig 2009. Husarkitektuppdraget är personligt och varar i tre år, med möjlighet till förlängning i ytterligare sex år.

”Jag blev så glad över detta förtroende. Platsen mitt i Sörmland med byggnaderna från olika tider, med olika historia liksom verksamheten är intressanta och värdefulla. Det blir spännande att utforma rollen i samverkan med SFV och Tovetorp, som inte tidigare haft någon husarkitekt. Jag ser också fram emot att arbeta med kommande projekt tillsammans med kollegor på Ahrbom & Partner och projektgruppen.”, säger Ninna Pihl.

26 sep 2022