Våra projekt

Måltidens Hus

I lilla Grythyttan i Bergslagen, Västmanland bedrivs gastronomisk utbildning på hög nivå. Ahrbom & Partner har tillsammans med Akademiska hus och Örebro universitet genomfört en total ombyggnad av utbildningsköket så att Måltidens hus även framöver ska kunna erbjuda högklassig utbildning och forskning inom områdena måltidskunskap och värdskap.

Byggnaden

Måltidens Hus är en unik byggnad med en spännande historia; ursprungligen uppförd som Sveriges bidrag till världsutställningen Expo ’92 i Sevilla. Paviljongen, som är ritad av arkitekterna Alenius Silfverhielm Åhlund, konstruerades i Timrå, ställdes ut i Sevilla och flyttades därefter till Grythyttan år 1993 för att bli Restaurang- och hotellhögskola. Idag är paviljongen centrum för mat, dryck och måltidens form, där Örebro universitet bedriver grundutbildning och forskning inom måltidskunskap och värdskap. Byggnadens exteriör har behållit sin ursprungliga form, medan interiören har förändrats och anpassats för att möta verksamhetens behov.

Modern utbildning

Under 2023 fick Ahrbom & Partner i uppdrag att se över ett av de äldre undervisningsköken som var i behov av total ombyggnad. En uppdatering var nödvändig för att högskolan även framöver ska kunna erbjuda modern utbildning och forskning inom måltidskunskap.

Det finns två utbildningsprogram på Måltidens Hus, kulinarisk kock och sommelier. De båda programmen har unika förutsättningar och kurser med det gemensamt att de innehåller flera laborativa moment med hög lärarnärvaro. Det nya utbildningsköket har därför både matsalslabb och kökslabb i nära anslutning till varandra, så att studenterna kan interagera på ett sätt som optimalt stöttar kommunikation och inlärning.

Gastronomiskt labb

Utbildningsköket har i alla delar anpassats för att stödja undervisning i kokkonst och för att kunna fungera som ett gastronomiskt laboratorium. Projektet har genomförts i nära samverkan med verksamheten, kökspersonalen och andra experter för att tillgodose de specifika behov och önskemål som utbildningsmiljön kräver.

Genom ett tätt samarbete som förutsatt inlevelse i både funktion och användarnas behov har effektiva arbetsytor, smidiga flöden och välfungerande samband kunnat skapas. Den nya ombyggda ytan inkluderar utbildningskök, bageri, beredning, förråd, diskrum samt is-, kyl- och frysrum. Totalt finns tolv arbetsstationer och vid undervisningstillfällen kan upp till 36 studenter och deras lärare arbeta där samtidigt. Grundtanken är att skapa en rättvis och välutrustad utbildningsmiljö där så många som möjligt kan examineras samtidigt och under likvärdiga former.

Hållbarhet och återbruk

En av de största bristerna i det gamla köket var att det inte levde upp till de högt ställda kraven på hållbarhet. Det nya undervisningsköket präglas därför av genomtänkta materialval, minskad vattenförbrukning och effektiv ventilation.

I interiören har hållbara material prioriterats och genomsyrar den fasta utrustningen, ytskikt och inredning. Slitstarka material som åldras vackert har valts för att harmoniera med den arkitektoniska helheten. Väggen mellan köket och det intilliggande Kalastorget har i allt väsentligt bevarats och material som demonterats vid nya håltagningar har sedan återanvänts för att fylla igen gamla dörröppningar – allt med målet att ingreppen ska vara så diskreta som möjligt.

Gestaltning/kulör- och material

Måltidens Hus andas lekfullhet och kreativitet genom sina expressiva former, skiftande material och kulörer och mönster som genomsyrar hela byggnaden. Husets ursprungliga arkitektoniska uttryck har lagt grunden för inredningskonceptet i det nya utbildningsköket. Valen av material, kulörer och mönster syftar till att väcka kreativitet hos studenterna och bli en integrerad del av den karaktärsfulla byggnaden. Varma, jordiga och kulörta toner har valts med inspiration från kökets alla råvaror, något som också präglar den intilliggande lokalen Kalastorget.

Samspel med Kalastorget

Verksamheten uttryckte tidigt en önskan om att förbättra kontakten mellan utbildningsköket och Kalastorget. Detta har lösts med två nya öppningar med eldrivna luckor. Luckorna, tillsammans med den tillhörande bordsytan, fungerar även som en serverings- och presentationsyta samt plats för avsmakning och bedömning av studenternas matlagning. Öppningarna är klädda i kopparplåt – ett klassiskt köksmaterial. Koppar är ett gediget material som håller över tid och med åren utvecklar en vacker patina.

Uppdrag
Ombyggnad och inredning av storkök

Adress
Sörälgsvägen 4, 712 60 Grythyttan

Byggnadsår
1992

 

Ombyggnadsår
2024

Ursprungsarkitekt
Ahlenius Silfverhielm Åhlund

Team
Pär Ahlbom, Charlotte Norman, Ebba Hjort

Kontaktperson
Pär Ahlbom

Beställare
Akademiska Hus

Fotograf
Johan Eldrot