Våra projekt

Operabyggnaden – tak och fasad

Operabyggnaden i Stockholm genomgår en omfattande renovering där tak och fasad säkras för framtiden. Utöver att åtgärda tekniska brister är syftet att återge byggnaden sitt ursprungliga arkitektoniska uttryck.

Operabyggnaden säkras för framtiden

I Stockholm restaureras och renoveras just nu operabyggnadens tak och fasader. Syftet är att säkra och bevara byggnadens framtida funktion och exteriöra gestalt. Fasadens skick har genom åren försämrats allt mer, vilket har resulterat i nedfallande sten och inträngande vatten.

Operabyggnaden i Stockholm ritades av arkitekten Axel Anderberg och invigdes 1898 och har sedan dess varit Sveriges främsta scen för opera och balett. Det nuvarande huset ersatte Gustav III:s opera som en gång låg på samma plats. Renoveringsarbetet sker i flera etapper, varav den första är färdigställd och den andra nu påbörjad.

Samarbete med SFV och specialister

Sedan 2021 är Pär Ahlbom, arkitekt på Ahrbom & Partner, ansvarig husarkitekt för operabyggnaden. I nära samarbete med uppdragsgivaren Statens fastighetsverk och övriga specialister leder han arbetet med att bevara och återställa operabyggnadens konstnärliga, arkitektoniska och kulturhistoriska värden och säkerställa att den håller i många år framöver. Skadade stenfigurer och dekorationer ersätts varsamt, fönsterpartier byts ut för att återställas till originalutseende, och fasadens puts ersätts och omfärgas. Taket genomgår samtidigt en fullständig renovering med nya plåtdetaljer och förbättrad isolering för att öka energieffektiviteten.

Operans fasader pryds av kolonner och pilastrar med korintiska kapitäl. De korintiska kapitälens sirliga akantusblad bidrar till byggnadens imposanta och klassiska utseende. Under de senaste åren har det förekommit problem med stenar som lossnat från fasaden, vilket i kombination med läckage i takkonstruktionen lett fram till beslutet att genomföra det omfattande renoveringsprojektet.

Ekon från Gustav III opera

På den del av fasaden som vetter mot Strömkajen återfinns åtta karakteristiska kapitäl. De två kapitäl som ligger närmast Kungsträdgården har ett eget unikt formspråk och är hämtade från från Gustav III originalopera från 1782, som tidigare stod på samma plats. Vid bygget av den nya operan integrerades dessa historiska element i syfte att bevara en koppling till den ursprungliga byggnaden och stadens operatradition. Bilden intill visar hur Operans arkitekt Axel Anderberg övervakar arbetet med att montera kapitälen på den nya fasaden.

Stenarbeten

Högst upp på operabyggnaden återfinns tolv fyrfat, ursprungligen avsedda för öppen eld. Med tiden har de blivit slitna och flera är skadade. Nu har samtliga renoverats med kalksten från Ignaberga och därefter konserverats. En annan stor insats har varit att renovera de balusterdockor som kröner operabyggnadens sockelvåning. De utgör några av de mest välkända elementen och är centrala för byggnadens fasaduttryck.

När operabyggnaden uppfördes var den omtvistad – samtiden ansåg att byggnaden såg ut som cigarrlådor staplade på varandra. Med tiden har huset kommit att uppskattas av allt fler och är nu ett landmärke för staden och en viktig del av vårt kulturarv.

Fönster

En viktig del av arbetet har bestått i renovering av fönster, där karmar och bågar restaurerats och glaset bytts. När operabyggnaden uppfördes, i slutet av 1800-talet, användes fönster som tillverkades enligt traditionen med maskindraget glas. Maskindraget glas känns enkelt igen genom sin karakteristiskt oregelbundna yta. Eftersom glaset dras upp vertikalt, kan det ha små vågiga oregelbundenheter och variationer i tjocklek. Detta utseende ger vad vi brukar uppfatta som ett ”gammaldags” uttryck och syns ofta i äldre byggnader.

Med åren kom trasiga originalglas att ersättas av nya floatglas, vilket inneburit att det ursprungliga uttrycket förflackats eftersom floatglas med sin plana och jämna karaktär har ett påtagligt ”modernt” utseende.

I den pågående renoveringen byts nu alla floatglas mot maskindragna glas, en viktig del i att ge Operan sin originalkaraktär åter.

Uppdrag

Adress
Gustav Adolfs torg 2, Stockholm

Status
Pågående

Byggnadsår
1898

 

Ombyggnadsår

Kulturklassning
Statligt byggnadsminne

Team
Pär Ahlbom, Jakob Valentin Kramar

Kontaktperson
Pär Ahlbom

Beställare
Statens fastighetsverk

Fotograf
Tove Freiij, Johan Eldrot